Medvjetka Arctostaphylos uva-ursi (L.) Spreng, Ericaceae

Infekcije mokraćnog sustava (IMS) ili urinarne infekcije vrlo su česte, nakon respiratornih infekcija predstavljaju najčešće upale uzrokovane mikroorganizmima, uglavnom bakterijama, stoga su vodeći razlog propisivanja antibiotika. Učestala primjena antibiotika doprinosi sve češćoj pojavi rezistencije bakterija kao najčešćih uzročnika infekcija mokraćnog sustava na propisivane antibiotike. IMS-u su posebice sklone žene zbog kratkoće mokraćne cijevi, pa su infekcije prosječno tri puta češće nego u muškaraca. Bakterija Escherichia coli je uzročnik 80% nekompliciranih infekcija mokraćnog sustava, a neki sojevi mogu pokazati otpornost koja je u porastu zbog široke i često neadekvatne primjene antibiotika.

Medvjetka

Botanički podaci o medvjetki

 Sinonimi: Arbutus uva-ursi L., Arctostaphylos media Greene, Arctostaphylos officinalis Wimm., Arctostaphylos procumbens Patzke, Mairania uva-ursi Desv., Uva-ursi buxifolia S.F. Gray, Uva-ursi procumbens Moench.

Medvjetka je  biljka koja  ima polegnuti puzajući grm koji poput saga prekriva tlo. Listovi su zeleni, kožasti, jajasti bez točkastih žlijezda za razliku od brusnice. Cvat je građen od 3-10 cvjetova, a vjenčić je vrčast, bijel s ružičastim vanjskim rubovima. Plod je kisela boba crvene boje. Kod nas raste u planinskim područjima. Prema Europskoj regulativi službeno su ljekoviti listovi mada se može koristiti i sami plod.

Djelovanje: Mehanizam djelovanja najvjerojatnije počiva na spoju arbutinu, no nije isključeno da i drugi kemijski spojevi sinergiziraju s učinkom arbutina. Još Lewin et al. (Arch. Pato. Anatom. Physiol. u. Klin. Med., 92: 9, 517-531, 1883) postuliraju i dokazuju kako su hidrokinoni zaslužni za antibakterijski učinak.

Arbutin je fenolski glikozid, odnosno spoj glukoze i hidrokinona. Pod utjecajem crijevne flore arbutinu se odcjepljuje (hidrolizira) glukoza i dolazi do oslobađanja čistog hidrokinona.

Medvjetka je službeno priznata kao lijek  za urinarne infekcije zbog spojeva arbutina  i metilarbutina te fenola.

Prema Europskoj farmakopeji sami list mora sadržavati minimalno 7 posto arbutina.

Problem kod korištenja „ Uvinog čaja „ je taj da se često medvjetka nalazi u kombinaciji s drugim biljkama i u samom čaju je ima jako malo. Obično na tržištu imamo čajeve koji sadrže jako mali udio medvjetke koji je nedovoljan da bi postigli željeni rezultat .

Uvijek je potrebno paziti da uzimate dovoljnu dozu kako biste ovom fantastičnom biljkom postigli željene rezultate. Na čajevima pogledati sastav i odlučiti se za čaj koji ima 100 % medvjetku.

Medvjetku nije pametno kombinirati sa antibioticima, uvijek je bolje terapiju medvjetkom provesti kao prevenciju prije antibiotika ili nakon.

Kako bi medvjetka postigla odličan rezultat potrebno je Urin  zalužiti. Najbolji način je primjena sode bikarbone koja je potpuno bezopasna.

Ograničenja .. Medvjetka mora djelovati u nekoliko dana, maksimalan broj dana uzastopno je 7 dana uzimanja i nakon toga prestati. Moguće je ponoviti terapiju ali nakon 10-ak dana pauze.

ESCOP: macerati u hladnoj vodi, 9-12 g listova dnevno podijeljenog u 2-4 doze; ovisno o sadržaju arbutina dnevni unos arbutina mora iznositi 400-800mg dnevno. Ekvivalentni preparati standardizirani na arbutin (najčešće biljni lijekovi s točno navedenim sadržajem arbutina).

Općenito i vrijedi pravilo da se paralelno uzima 1/2 žličice soda bikarbone (natrij-hidrogen karbonata) 2 x dnevno.

3-4 grama lista medvjetke prelijete s 250 ml kipuće vode, ostavi stajati 10-ak minuta. Piti 3 puta na dan i pripremati isključivo svježu. Čaj od medvjetke piti između obroka.

Najčešće pogreške u terapiji medvjetkom:

Medvjetka djeluje samo u trenutku  kad je mokraća alkalna tako da se uz medvjetku ne bi smjelo  uzimati ništa što zakiseljuje urin poput gaziranih sokova, octa, ili agruma poput limuna.

Danijela Vlašić