Anemija

Anemija ili malokrvnost predstavlja najčešći zdravstveni problem kada govorimo o poremećajima fizioloških funkcija krvi. Procjenjuje se da ona pogađa skoro trećinu svjetske populacije, a u većem riziku su djeca, žene i osobe sa kroničnim bolestima.

Anemija nastaje smanjenim brojem crvenih krvnih zrnaca – eritrocita ili količinom hemoglobina, koji mogu biti uzrokovani gubitkom krvi, oslabljenom proizvodnjom krvnih stanica, njihovom pojačanom razgradnjom ili kombinacijom svih poremećaja. Anemija kao izraz predstavlja skup znakova i simptoma koji nastaju u navedenim slučajevima. To je stanje koje se javlja kada dođe do značajnog pada crvenih krvnih zrnaca (eritrocita), i/ili njihovih glavnih gradivnih elemenata – hemoglobina u krvi. Hemoglobin za sebe veže kisik i njegova uloga je da taj kisik putem krvotoka prenosi do svih tkiva i organa u tijelu, kako bi oni mogli normalno funkcionirati. Prema tome ukoliko dođe do pada crvenih krvnih zrnaca ispod normalnih vrijednosti, tkiva i organi neće biti nahranjeni i početi će se javljati različiti simptomi.

Simptomi anemije

 • Opći umor i slabost
 • Blijeda koža i sluznice
 • Osjećaj nedostatka zraka
 • Česte vrtoglavice
 • Česte glavobolje
 • Brzo i nepravilno lupanje srca
 • Sitne rane u kutovima usana
 • Hladne ruke i noge
 • Osjećaj trnjenja u nogama
 • Česte prehlade i viroze

Razlozi nastanka anemije

 • Puno je razloga zašto netko postaje anemičan, ali većina slučaja ubraja se u poremećaj prehrane, što bi značilo da hranom ne unosimo dovoljne količine željeza u organizam. Uzrok također može biti i nedovoljan unos vitamina B12 i folne kiseline koji su isto tako važni za proizvodnju eritrocita. Osim loše prehrane postoje i slučajevi gdje se hranom unosi dovoljna količina željeza u organizam, ali se ono ne apsorbira pravilno u crijevima. Razlog loše apsorpcije željeza može biti u različitim bolestima želudca i crijeva.

Pojačane potrebe organizma za željezom

 • Postoje određena životna razdoblja i stanja u kojima je tjelesna potražnja za željezom veća od njezine ponude, kad ona nije zadovoljena može doći do pojave anemije. Potražnja tijela za željezom znatno je pojačana kod djece, dojenčadi, adolescenata, trudnica, dojilja, onkoloških ili bubrežnih bolesnika. U pravilu ako govorimo o zdravim osobama anemija je puno vjerojatnija kod žena i djece nego kod muškaraca odrasle dobi.

Prehrana kod osoba koje su anemične

Kod osoba koje su anemične prehrana bi se trebala bazirati na način da:

1. Crveno meso posebno govedina i jetrica

2. Sokovi od naranče, jagode, rajčice ili drugog voća i povrća koji sadrži vitamin C

3. Izbjegavati čaj i kavu uz obrok jer sadrže polifenole koji sprječavaju apsorpciju željeza

4. Smanjiti unos kalcija hranom uz hranu bogatu željezom

Ako su potrebni dodatci prehrani potrebno bi bilo voditi se sljedećim kriterijima:

1. Biološka dostupnost željeza iz dodatka

2. Relativno visoko iskorištavanje (maksimalni učinak a minimalne nuspojave)

 

Posljedice anemije

 • Anemija koja nije praćena ozbiljnim komplikacijama može djelovati bezazleno, ali ona može biti indikator drugih ozbiljnih oboljenja. Brojne bolesti, od bolesti zarazne i parazitske etiologije od pred kancerogenih stanja i prisutnosti tumora praćene su anemijom. Organi ljudskog organizma da bi pravilno funkcionirali trebaju kisik koji zbog anemije ne dobivaju u dovoljnim količinama i dolazi do razvoja različitih vrsta bolesti. Zato anemiju treba shvatiti kao nešto ozbiljno.

Prijedlozi terapije

Da bismo predložili terapiju osobi koja ima anemiju potrebno je u razgovoru s pacijentom i uvidom u njegovo zdravstveno stanje i krvnu sliku vidjeti o kakvom se poremećaju zapravo radi.

Pitanja koja bismo trebali uputiti osobi koja ima anemiju :

1. Način prehrane i razina stresa u svakodnevnom životu?

2. Ima li soba problema sa želucem i crijevima u vidu proljeva, nadimanja, krvavih stolica, hemoroida i sl.?

3. Napraviti pretrage hormona štitne žlijezde

4. Provjeriti razinu B 12 vitamina u krvi

5. Kod žena obratiti pažnju na mjesečne cikluse

6. Ukoliko je potrebno osoba mora napraviti detaljnije pretrage kako bi se utvrdio razlog anemije.

Uz reguliranje prehrane potrebno je i uvesti dodatak prehrani u obliku željeza da bismo što prije uspjeli nadomjestiti nisku razinu željeza u krvi. Prilikom odabira dodatka prehrani potrebno je voditi računa i tome da se postigne maksimalan učinak uz što minimalnije nuspojave samog dodatka.

Danijela Vlašić

Više o sirupu Feroviva možete saznati klikom na sliku.